In een rechtvaardige maatschappij zijn inlichtingendiensten niet nodig: reactie op NCTV-schandaal (blog)

Hét nieuws in activistenland, afgelopen weekend: een artikel van NRC dat laat zien dat de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) opereert buiten haar bevoegdheden en op basis van willekeur, vooroordelen (zoals racisme en islamofobie) en de persoonlijke insteek van slechts enkele medewerkers.

Op Twitter had Broodbuis gekeken naar de volgtips van het Instagramaccount van Harry van Duinen, een niet bestaand persoon, oftewel een account gebruikt door NCTV-medewerkers voor surveillance (‘Harry van Duinen’ is inmiddels gedelete op alle social media). Het account volgde 51 accounts, allemaal links en progressief, dús ook Code Rood (en ééntje juist extreem-rechts: een misklik?).

Eerder schreven we in een blog over hoe duidelijk het is dat de inlichtingendiensten een nogal rechtse inslag hebben. De blog had de titel ‘we weten allemaal hoe het zit’. Want dat doen we, maar je verwacht toch niet dat de werkelijkheid zo triestig is… Dat je er dus achter komt dat de klimaatbeweging verdacht wordt gemaakt in het dreigingsbeeldrapport van de NCTV, omdat zo’n chef ‘Kerneenheid’ analyse’ gewoon zijn conservatieve politieke overtuiging in zijn werk mag botvieren. En dat die mensen kan wegwerken die daar tegengas op proberen te geven.

Hopelijk weet de politiek schoon schip te maken. Dat ziet er enigszins hoopvol uit, want zelfs VVD en FvD stellen nu vragen.

Onze input voor de politiek: laat geheime diensten tenminste transparant opereren en verantwoording afleggen (het parlement kan ze bijvoorbeeld achter gesloten deuren controleren). En ga wat ons betreft veel verder: slank inlichtingendiensten af tot ze zich op hun kerntaak kunnen richten van de burger veilig houden. En houd óók in je achterhoofd dat in een maatschappij die níet gericht is op uitbuiting en ongelijke verdeling, ze helemaal niet nodig zijn.