Bijeenkomst 16 maart, voorstellen voor Code Rood 2019 en meer

Beste mensen,
De eerste warme zonnestralen zijn er weer en het wordt langzamerhand tijd om uit onze winterrust te ontwaken en nieuwe, burgerlijk ongehoorzame plannen te bedenken voor een klimaatrechtvaardig 2019. Op 16 maart werken we toe naar een beslissing over wat we als Code Rood gaan doen dit jaar, dus wees welkom! Lees verder in deze nieuwsbrief voor meer informatie over hoe je mee kunt doen met bekokstoven en over aankomende workshops en demonstraties.
1.     VOORSTELLEN INSTUREN & LANDELIJKE BIJEENKOMST 16 MAART
Op basis van onze ervaringen van de afgelopen twee-en-een-half jaar en actuele ontwikkelingen hebben we met een reeks discussies de afgelopen maanden zowel de interne structuren als de externe doelen en strategie van Code Rood grondig geëvalueerd.
Tijdens de landelijke Code Rood bijeenkomst op zaterdag 16 maart willen we voortborduren op deze discussies en gaan we het hebben over onze structuur, privilege en intersectionaliteit, actieplannen voor 2019 en de werkgroepen van Code Rood. Wees welkom, ook als je nog niet weet of je, bijvoorbeeld, in een werkgroep mee wilt werken of liever op een andere manier bij wilt dragen.
Iedereen wordt uitgenodigd om vóór 1 maart voorstellen voor Code Rood plannen voor 2019 in te dienen, zodat we op de landelijke bijeenkomst op 16 maart een goed voorbereide discussie kunnen voeren over mogelijke plannen. Voor deze voorstellen is een “raamwerk” opgesteld, dat een aantal richtlijnen geeft voor de voorstellen en uitleg over hoe we die gaan behandelen. Het ‘Raamwerk Code Rood 2019’ is samen met een toelichting hier op de Code Rood website te vinden. Dus… heb je een fantastisch idee van wat Code Rood kan gaan doen, schrijf ook een voorstel!
2.     HOW TO BUILD CLIMATE JUSTICE EVENT
Burgerlijke ongehoorzaamheid voor klimaatrechtvaardigheid is urgente noodzaak, en staat in een groter plaatje van tactieken om ons doel te bereiken. Op 22 februari organiseert het Climate Liberation Bloc in Amsterdam een discussie over het gebruik, het aanpassen en het ongehoorzamen van de wet in de strijd voor klimaatrechtvaardigheid. Ook Code Rood wordt er vertegenwoordigd. Voor meer informatie, zie: https://www.facebook.com/events/1104824806367162/
3.     2DH5 FESTIVAL
Het 2dh5 festival is een festival met workshops, discussies en lezingen op weg naar een solidaire en vrije wereld. Dit jaar is het thema power en worden de kruisingen van power met arbeidsstrijd, de-kolonialisatie, milieustrijd, migratie/no-border, feminisme en meer uitgebreid besproken in verschillende workshops. Ook hier doet Code Rood aan verschillende onderdelen mee. Het festival vindt plaats in OT301 in Amsterdam van 22 t/m 24 februari. Voor meer informatie, zie de website: https://www.2dh5.nl
4.      BLOK RADICALE KLIMAATRECHTVAARDIGHEID @ KLIMAATMARS
Bij de klimaatmars op 10 maart organiseren we samen met andere actiegroepen een blok voor radicale klimaatrechtvaardigheid! Omdat de klimaatcrisis slechts één symptoom is van een politiek en economisch systeem dat winst boven mensen en natuur stelt, dat zich aan ‘groei’ vastklampt en extreme ongelijkheid produceert, dat bevolkingsgroepen verdeelt en de leefbaarheid van onze planeet kapot maakt. Een systeem dat de schuld bij individuen legt en niet in staat is om klimaatverandering op een rechtvaardige manier tegen te gaan. Sluit je daarom aan voor een groot en strijdvaardig blok voor radicale klimaatrechtvaardigheid! Van 13:00 tot 16:00 in Amsterdam. Het startpunt van de route is op de Dam. Meer hierover kun je vinden op het Facebook event: https://www.facebook.com/events/1057788631060732/
In voorbereiding verzamelen we op 3 maart van 11.00 tot 19.00 in Amsterdam om spandoeken te maken (@Nautilus, Eef Kamerbeekstraat 1006). Het Facebook event voor het spandoeken maken vind je hier.
5.     SCHOLIEREN- EN STUDENTENSTAKINGEN
Scholieren en studenten zijn de laatste tijd goed bezig!
Wat begon als een whatsappje aan wat klasgenoten, is uitgegroeid tot een protest van vijftienduizend scholieren! Youth4Climate organiseert op donderdag 14 maart hun volgende staking.
Geïnspireerd door Greta Thunberg organiseert FridaysforFuture regelmatig een staking. Op vrijdag 15 maart roepen ze jongeren internationaal weer op om hun school- of studiewerk neer te leggen om aandacht te roepen voor het klimaat.
6.     ANTIRACISME DEMONSTRATIE 23 MAART
Bij de Samen Tegen Racisme Demonstratie (georganiseerd door Comité 21 maart) zal er een Blok tegen klimaatracisme zijn, want milieustrijd, dekolonisatie en anti-racisme zijn samen nodig voor een rechtvaardige toekomst! Van 14:00 tot 17:00 in Amsterdam. Meer informatie op dit Facebook evenement: https://www.facebook.com/events/817449761929768/
We kijken er naar uit om met alle opkomende protesten en verdiepende evenementen elkaar veel tegen te komen!
7.     ONZE REACTIE OP DE EVALUATIE VAN POLITIEOPTREDEN CODE ROOD 2018
Afgelopen week heeft de politie Groningen de resultaten van een interne evalutie over het politiegeweld tijdens onze actie in Farmsum naar buitengebracht. In de evaluatie wordt gesteld dat het geweld tegen zittende demonstranten buitenproportioneel was, maar tegelijkertijd is de politie tevreden met hoe het gegaan is en dat het bedrijfsbelang van de NAM veilig is gesteld. Onze reactie hierop kun je hier lezen. Wij strijden door: Voor een wereld waarin mensen NIET ondergeschikt zijn aan bedrijfsbelangen!
8.     DONATIES
In deze nieuwsbrief willen we hen die een donatie kunnen missen oproepen om Het Actiefonds te ondersteunen! Het actiefonds heeft jarenlang vele groepen ondersteund om actie te voeren voor een duurzame en rechtvaardige wereld. Op dit moment kan Het Actiefonds donaties goed gebruiken om zeker te zijn dat ze ten minste nog 50 jaar meer groepen en nieuwe acties kunnen ondersteunen! Om te doneren, volg deze link: https://hetactiefonds.nl/doneer-nu/
Strijdbare groet en tot 16 maart of één van de marsen of events!
Code Rood