Code Rood 2018 in Groningen!

Vijfde Actieconferentie 6 mei

Zet deze alvast in je agenda!  Afgelopen zaterdag was een inspirerende dag, dank aan iedereen die erbij was.

Vierde Actieconferentie 17 maart

In Groningen, deze keer in The Big Building, naast het Station, Achterweg 1.  Er is genoeg plaats deze keer, dus als je vergeten hebt je in te schrijven, dan is dat geen probleem.  Niet door de hoofdingang, maar achterom via het parkeerterrein.. maar we zullen de weg aangeven.

Het wordt een mooie dag.  We gaan nu echt aan de slag.    Deze keer zijn wij toe aan een eerste update over de actie zelf, en de mogelijke doelwitten.  We gaan aan de slag in diverse werkgroepen.  Want alleen een plan is nog niets, en zoals Napoleon al wist, een leger marcheert op zijn maag.

11:00 introductie voor nieuwe mensen
11:30 begin van het dagprogramma

19:00 aansluitend DINER, bij het ORKZ, Emmastraat 15

Dank voor het inschrijven, anders was het maar raden!

2018 CODEROOD Actie & Kamp in het Groningse gasgebied

Het CODEROOD klimaat actiekamp komt 24-31 Augustus in het Groningse gasgebied. Rond 28 augustus 2018, Gronings ontzet, gaan wij grootschalige publiek aangekondigde burgerlijke ongehoorzaamheid organiseren in Groningen.

Onze actie richt zich op de grootschalige plundering van land, gemeenschappen, en mensen in het Groningse gasgebied, ten bate van profijt uit de gaswinning.  We weten allemaal wie noodzakelijke actie tegenhoudt: Shell, Exxon, NAM, EZ en ook onze regering.

Verontruste Groningers en klimaatstrijders uit de rest van het land gaan samenwerken om het verzet in Groningen een stap verder te brengen.   Het jaar 2018 wordt cruciaal voor Groningen. Voor eind november moet er een nieuw gasbesluit liggen. Wij willen dat dit een plan bevat voor een spoedig einde van gaswinning in Nederland.

Maar gaswinning is ook een belangrijk strijdpunt in de omschakeling voor het klimaat.  Gas wordt verkocht als een ‘transitie brandstof’, waarbij ons voorgeschoteld wordt dat een ‘gasrotonde’  iets is dat Nederland nodig heeft. Maar gas is in werkelijkheid slechts een brug naar het verleden. Niet naar een betere toekomst.  Het nakende einde van het Groningse gas is ook nu, voor dat einde openbaar erkend is,  al een enorme stimulans voor een omschakeling:  onder druk van actie van Groningers en de milieubeweging kreeg de industrie de opdracht van het gas af te gaan. Huishoudens ook, bij het koken en de verwarming.  Laten wij het tijdperk van echt goed geisoleerde huizen, de elektrische warmtepomp, elektrisch vervoer, schone industrie, en schone elektriciteit niet verder uitstellen door de doodskrampen van het Groningse gasveld verder te rekken.

Elders in Europa groeit het verzet tegen nieuwe gaspijpleidingen. Financieel zijn dit ‘altijd spijt’ investeringen, die bovendien straks in de weg zullen zitten van de echt nodige transitie.  Vergelijkbaar met de glanzend nieuwe kolencentrales die Nederland nu rijk is. Maar liever kwijt.

Wij zullen elkaar ontmoeten op een actiekamp van 24-31 augustus in het gasgebied.  In het kamp hopen wij ook een informatief programma te organiseren.

Voor de actie zelf hebben wij verschillende doelwitten in ons vizier.  Groningen borrelt wat dat betreft over van creatieve plannetjes.

24 juni 2017: CODE ROOD klimaatactie was een groot succes!

De allereerste massale burgerlijke ongehoorzaamheidsactie tegen fossiele energie was een groot succes! Ruim 300 mensen bezetten de kolenhaven van Amsterdam, waardoor alle werkzaamheden de hele dag stil werden gelegd. Deze slag is gewonnen, maar de strijd tegen de fossiele industrie gaat door. We zullen actie blijven voeren: olie, kolen en gas moeten in de grond blijven!

De druk van onze actie heeft bijgedragen tot het openen van de discussie over de kolenhaven in Amsterdam.  Gemeente en havenbedrijf zien dat het een aflopende zaak is. Ook in Rotterdam wordt nu gepraat over een onzinnige verlenging van het EMO contract, en het verzet daar heeft onze warme ondersteuning.  Wij hielpen het kolentransport op de kaart zetten als deel van het probleem.

Lees onze liveblog terug, die volgde de opbouw van het kamp, de voorbereidingsdag, en de actiedag in de OBA kolenhaven.

Sluit je aan!

Ervaring is niet noodzakelijk, iedereen kan een belangrijke bijdrage leveren! Op deze website vind je een overzicht van de aankomende evenementen waar we je graag terug zien. We hebben ook verschillende werkgroepen waar je je bij kan aansluiten.